18 ianuarie 2021

Când șoseaua are… culoare politică. Robu anunță lărgirea drumului către Săcălaz, cu o condiție

săcălaz

Drum la patru benzi spre Săcălaz, inclusiv încă un pasaj la ieșirea din Timișoara. Este soluția anunțată de primarul Nicolae Robu pentru fluidizarea traficului în această zonă. Există însă o condiție: câștigarea, de către PNL, a Primăriei Săcălaz!

S-a lucrat, în această perioadă, pe Drumul Național 59A, inclusiv la Pasajul CF, adică pe drumul spre Săcălaz. Șoferii au avut nevoie de nervi de oțel pentru a străbate zona, fiind nevoiți să stea la cozi kilometrice pe șoseaua pe care s-a circulat pe o singură bandă. PMT a preluat în 2017 de la Ministerul Transporturilor acest tronson de drum și, deci, a putut face lucrări.

Robu anunță acum că s-a gândit la șoferii care au drum prin zonă. „Vom avea pentru Săcălaz un proiect comun. Vom corecta ce s-a făcut prost, fără viziune, adică un pasaj cu câte o bandă pe sens. Vom mai face acolo un pasaj, ca să avem 2 benzi pe sens, cu piste de biciclete și trotuare. Vreau să precizez că vom face și piste de biciclete, și trotuare, pentru că multă lume va fi interesată să folosească aceste facilități. De la granița municipiului Timișoara urmează sarcini ale comunei Săcălaz”, spune edilul șef.

Patru benzi, doar dacă PNL are primar la Săcălaz

Sună minunat, însă există un mare impediment. De la „granița municipiului Timișoara” vorbim despre un drum național, care se află în „ograda” Ministerului Transporturilor. Deci… nu poate interveni nimeni în afară de MT! Există, în consecință, două variante pentru soluția anunțată de Robu: fie Primăria Săcălaz cere în administrare drumul, fie se ocupă ministerul. Nicolae Robu a anunțat proiectul avându-l în dreapta sa pe Cosmin Buboi, consilier județean și candidatul PNL la Primăria Săcălaz.

Întrebat dacă a discutat cu Ilie Todașcă, actualul primar PSD al Săcălazului, despre acest proiect și dacă punerea lui în practică depinde de un viitor edil-șef liberal, Robu a fost cât se poate de clar. „Nu am avut colaborări cu primarul actual (…) Fac angajamentul în parteneriat cu Cosmin Buboi la Săcălaz. Nu pot să angajez pe cineva care nu s-a arătat interesat de subiect. Nu am vorbit cu Todașcă, dar nu putea el vorbi cu mine? (…) E atat de important acest subiect încât 7 km de drum se pote face cu resurse locale, ba chiar și cu un credit. Asta, în cazul transferului acelui drum către Primăria Săcălaz”, a declarat primarul Timișoarei.

Baza e… în guvern, dar cineva trebuie să ceară șoseaua

Recapitulăm: PMT mai face un pasaj alăturat celui deja existent, pentru a avea patru benzi. Ceilalți 7 kilometri revin fie actualului administrator, Ministerul Transporturilor, fie Primăriei Săcălaz, în cazul în care cere șoseaua și o și primește. În oricare dintre cazuri, Primăria Săcălaz trebuie să ceară lărgirea șoselei la patru benzi.

Buboi se bazează pe… guvernul PNL și pe câștigarea mandatului de primar. „Din moment ce nu sunt astăzi la cârma comunei Săcălaz, este aproape imposibil de a demara acest proiect foarte important pentru comuna Săcălaz. Vreau să fiu foarte bine înțeles, pentru a demara acest proiect, pasajul cu siguranță va fi făcut de Primăria Timișoara, pentru că are puterea și aparține pe domeniul primăriei. Restul la 4 benzi aparține de Ministerul Transportului și, cum avem guvern PNL, mă gândesc că este și normal să avem tot sprijinul pentru a demara acest proiect (…) Noi facem o cerere către CJ Timiș, de aici pleacă și o documentație… Noi, Primăria Săcălaz… Nu contează, și dacă nu ies primar, inițiativa trebuie să existe”, spune acesta.

Proiect de HCL făcut de liberali?

Altfel spus, teoretic, mare lucru nu s-ar putea face până în vara anului viitor, după alegerile locale. Cosmin Buboi vorbește însă despre un „noi” care va cere finanțare de la Ministerul Transporturilor. „De ce să ne jucăm cu date? Din moment ce există inițiativa asta, trebuie s-o punem în practică. Trebuie, din punct de vedere legislativ, să vedem pârghiile… Cu siguranță știm ce trebuie să facem. Acest segment aparține de Ministerul Transporturilor și ei vor da finanțarea, din punctul meu de vedere. Noi, Primăria Săcălaz, vom cere finanțarea. Se va da o hotărâre de CL în acest sens. Este o chestiune de 2-3 săptămâni, până la prima ședință de CL se poate face acest lucru. Consilierii PNL vor face acest proiect”, ne-a declarat Buboi.

De la naș la fin. Sau la tatăl finului

Cosmin Buboi ar fi putut chiar să vorbească cu Ilie Todașcă. Nu de alta, dar este nașul unuia dintre fiii acestuia. „Din fericire, ca să zic așa, sunt și nașul unui dintre fiii primarului. Sunt mândru că sunt nașul fiului primarului”, ne-a mai declarat liberalul. Prezentat de șeful său de partid drept un om de afaceri de succes, Buboi are două firme active. La una a avut un profit de aproximativ 96.000 de lei, iar la cealaltă, pierderi de peste 111.000 lei. La aceasta din urmă a acumulat și datorii de 2,1 milioane de lei. Cosmin Buboi și-a dat bacalaureatul la 37 de ani și a terminat apoi o facultate privată în Arad. Totul, pentru că a plecat să muncească în Germania la vârsta la care ar fi trebuit să-și dea examenul de maturitate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: