19 ianuarie 2021

Angajații din Horeca nu sunt prioritari la vaccinare. Ho-Re Tim: Suntem sau nu factor de risc?

horeca

Sectorul Horeca, considerat periculos, e supus, de aproape un an, unor restricții severe, care aproape au pus pe butuci mai multe afaceri. Și totuși cei care lucrează în restaturante nu sunt considerați categorii de risc la vaccinare. Patronatul Ho-RE Tim a trimis o scrisoare premierului.

„Până acum s-a considerat că sectorul horeca este extrem de periculos și, ca urmare, este închis și restricționat din 14 martie, în permanență. Dacă este așa riscant, de ce nu am intrat în faza 1 de vaccinare, pentru protecția tuturor? (…) Când suntem un factor de risc? Când suntem restricționați sau când încercăm să ne protejăm angajații?”, scrie în memoriul semnat de Corina Macri, președintele Ho-Re Tim.

Potrivia acesteia, restricționarea activității din restaurante și cafenele a avut un alt rezultat: generarea unor „activități clandestine”, greu de controlat și verificat.

„Nu noi am fost cauza răspândirii virusului”

„Nu noi am fost cauza răspândirii virusului. Tocmai această interdicție a determinat imposibilitatea controlării întâlnirilor și meselor private neprotejate. Iar acum noi trebuie să ne ferim de acest risc extrem de crescut, dar nu avem niciun instrument (…) Cum? Dacă nici nu apărem în planul de vaccinare, dacă nu suntem printre cei care lucrează cu publicul, dacă nu contăm, atunci de ce nu funcționăm liber, ca toți ceilalți? Nici nu mai cerem să ne respectați, ci doar să vă hotărâți unde ne poziționați și cum ne încadrați. Suntem sau nu un factor de risc, noi și angajații noștri?”, conchide Corina Macri.

Citește și: Procesul de vaccinare în România

Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile. Pe durata acesteia este interzisă „organizarea de evenimente private în spaţii închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”. În localitățile unde rata de infectare este de până la 1,5 / 1.000 de locuitori, restaurantele pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Între 1,5 și 3 / 1.000 de locuitori, capacitatea se reduce la 30%. Deschiderea localurilor este interzisă la peste 3 / 1.000.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: