3 august 2020

1,5 milioane de euro pe cinci ani pentru cimitirele Lipovei, Săracilor și Stuparilor. Primăria Timișoara caută firme

cimitirele

Primăria Timișoara caută firme care să întrețină cimitirele din Calea Lipovei, cu tot cu cel al Săracilor, și cel de pe strada Stuparilor. Contractele cu S.C. Denis Alex, cu care PMT are pe rol mai multe procese, expiră în acest an.

Buruieni necosite, pământ pe alei, coroane uscate uitate te miri pe unde, dale sparte și, în general, multă delăsare. Este „peisajul” cu care s-au obișnuit, aproape peste tot, cei care merg să aprindă o lumânare la mormântul cuiva drag, la Timișoara. Cimitirele orașului sunt concesionate de primărie unor firme care își fac treaba de cele mai multe ori… selectiv.

În 2018, consilierii locali au modificat regulamentul pentru cimitire. Au fost stabilite atunci măsuri precum amenzi mai mari, paznici mai mulți sau uniforme decente pentru angajați, inclusiv pentru gropari. De toate acestea urmează să se țină cont în atribuire noilor contracte de întreținere.

Cât vrea să dea primăria

Firma / firmele care își vor asuma îngrijrea cimitirelor trebuie să se ocupe de activități precum săpături pentru gropile de înhumare, înhumări și exhumări, întreținerea mormintele/ monumentele funerare din patrimoniul local, național și ale personalităților marcante, monumentele și operele de artă, amenajarea și întreținerea locurilor de înhumare. De asemenea, trebuie să repare instalațiile de apă, canalizare și energie electrică, aleile și gardurile, să asigure paza, să mențină curățenia și să aibă grijă de spațiile verzi și de arbori. Mai mult, va fi obligatoriu de făcut curățenie generală de cel puțin două ori pe an, înainte de Paști și înainte de 1 noiembrie.

Citește și: Mormântul lui Carol Telbisz, o pată pe obrazul Timișoarei. Vino să speli rușinea

Toate aceste reguli se regăsesc în caietele de sarcini pentru actuala licitație. Teoretic, ar trebui ca, în viitor, cimitirele să arate mai îngrijit. Suma maximă pe care o oferă PMT pentru noile contracte, valabile cinci ani, este de 7,53 milioane de lei, cu TVA. Pentru cimitirele Lipovei și Săracilor este pusă deoparte suma de 4,79 milioane de lei. Valoarea anuală minimă a redevenței de la care va porni licitația este 100.000 de lei, fără TVA, pentru lotul 1, respectiv 70.000 lei, fără TVA pentru lotul 2. Ofertele sunt așteptate până în 31 august

Trei cimitire au deja administratori noi

De cimitirele Lipovei, Săracilor și Stuparilor are grijă S.C. Denis Alex, firmă care care PMT se judecă în mai multe dosare. Contractele actuale vor expira peste mai puțin de o lună. Celelalte trei cimitire din oraș – Calea Șagului, Rusu Șirianu și Buziașului – au îngrijitori noi din luna iunie. Contractele sunt tot pe cinci ani. Casa Funerară Octavian și Adi SRL se vor ocupa de Calea Șagului, pentru care vor plăti primăriei o redevență anuală de 178.500 lei. ADH Matkons va gestiona cimitirul de pe Rusu Șirianu, pentru o redevență anuală de 96.000 lei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: