23 ianuarie 2021

1 milion de euro / 1 km de rețea Colterm. Șantier cu bani de la UE: pierderi reduse, gigacalorie mai scumpă

colterm

Două asocieri formate din aceleași trei firme vor reabilita 30 kilometri de rețele primare și secundare ale Colterm. Sunt aproape 30 de milioane de euro, bani europeni, iar șantierele ar trebui să dureze doi ani. Contractele au fost semnate.

Primăria Timișoara a lansat, în luna februarie, licitația pentru „proiectarea și execuția privind reabilitarea rețelei de termoficare în Timișoara”. Este vorba despre un contract în două loturi: lot 1 – 9,067 km traseu de rețea primară, lot 2 – reabilitarea a 20,095 km traseu de rețea termică secundară. A fost câte o ofertă pentru fiecare lot: aceleași trei firmă, în altă formulă de asociere.

Acum, PMT a semnat contractele de execuție. Pe lotul 1 va lucra asocierea Energomontaj SA (lider) – Elsaco Electronic SRL – Construcții Erbașu SA, care va primi 65,8 milioane de lei, cu TVA, adică 13,6 milioane de euro. Lotul 2 a fost atribuit asocierii Elsaco Electronic SRL (lider) – Energomontaj SA – Construcții Erbașu SA. Suma este de 73,04 milioane lei, cu TVA, adică 15,09 milioane euro.

Bani sunt prin POIM, șantierul e necesar

Durata de execuție pentru ambele contracte este de 730 de zile, din care 90 zile strict pentru proiectul tehnic. Banii sunt din Programul Operațional de Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa prioritară 7, contractul de finanțare fiind semnat în 2019. Contribuția PMT este 25,59 milioane de lei, 2% din valoarea totală eligibilă și TVA pentru cheltuielile eligibile.

Lucrările de retehnologizare sunt obligatorii, deoarece pierderile înregistrate de Colterm cresc de la an la an. S-a ajuns la aproape 30%, și asta din cauza conductelor neizolate, a multiplelor avarii și a lipsei unui sistem de detectare a acestora. În primăvară, de la bugetul PMT a fost alocată către Colterm suma de 9,5 milioane de euro, reprezentând pierderile induse pentru anul 2019.

Reabilitarea pe bani europeni a rețelelor primare și secundare ale Colterm aduce însă și scumpirea gigacaloriei. În ghidul solicitantului este prevăzut un „plan anual de evoluție a tarifelor”, care a fost aprobat în CL. Prețul va crește progresiv, până în 2040.

2 thoughts on “1 milion de euro / 1 km de rețea Colterm. Șantier cu bani de la UE: pierderi reduse, gigacalorie mai scumpă

  1. In loc sa inchida gaura neagra a Coltermului, care inghite anual ,ilioane de euro pe subventionarea gigacaloriei, primaria se apuca de spart strazi si alte nebuneli.
    De data asta plateste UE, dar peste cativa ani nu vor mai exista astfel de pomeni si atunci cu ce bani vor fi inlocuite conductele care sunt deja vechi sau care se vor invechi intre timp?

    Ma rog, pentru primar acum conteaza doar castigarea urmatoarelor alegeri fara nici o realizare concreta (conductele astea se vor inlocui dupa alegeri si cine stie cu cati ani de intarziere si cu ce suplimentari de fonduri?).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: