20 ianuarie 2021

1 decembrie, Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. La Timișoara se fac teste gratuite de diagnosticare

hiv

În 1 decembrie este și Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. În pandemie, accesul la serviciile de testare și, ulterior, tratament pentru pacienții HIV pozitiv a fost mai dificil. Însă e foarte important de ținut minte că un diagnostic pus prea târziu, înseamnă șanse mai mici de prelungire a vieții.

Sunt 38 de milioane de oameni infectați cu HIV în lume, în acest moment. Numai anul trecut au fost diagnosticate 1,7 milioane de cazuri noi. Tot în 2019, la fiecare 100 de secunde, un copil sau un adolescent s-a infectat cu acest virus. Sunt doar câteva date care arată că, și după 36 de ani de la declararea primului caz de infecție, HIV/SIDA rămâne o problemă majoră de sănătate publică. În prezent nu există un vaccin. Tratamentul constă în administrarea de anti-retrovirale care, însă, nu vindecă. Acestea reduc încărcătura virală din organism, întăresc imunitatea bolnavilor și pot, în acest fel, să prelungească viața acestora.

„S-au făcut progrese științifice majore în tratamentul HIV/SIDA, dar stigmatul și discriminarea rămân o realitate pentru mulți dintre cei care au această afecțiune. Prevenirea continuă să fie cea mai eficientă cale de luptă. De asemenea, depistarea precoce a bolii aduce pacienților mai multe avantaje: acces la servicii medicale și, implicit, la tratament. Din păcate, în ultimii ani, majoritatea cazurilor noi sunt diagnosticate mult prea târziu, deja în stadiul de SIDA”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș”.

Diagnosticarea precoce e esențială

Anul 2020 a adus provocări suplimentare. Pandemia de Covid 19 a făcut ca în multe spitale din întreaga lume accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce și la tratament să fie mai dificil în această perioadă. În acest context e necesară demararea unor campanii de informare cu privire la modalitățile de transmitere și prevenție a infecției HIV/SIDA.

„La Spitalul «Victor Babeș», avem, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, un program de testare gratuită. Pe lângă confidențialitatea evidentă, le oferim celor care au nevoie servicii de consiliere psihosocială în cadrul unui cabinet din spital. Diagnosticarea precoce HIV permite pacienților să înceapă tratamentul cât mai repede, ceea ce duce la creșterea speranței de viață. Cu cât se întârzie depistarea infecției crește pericolul ca bolnavul să transmită virusul și altor persoane”, mai spune dr. Moisil. De la începutul anului, numărul deceselor înregistrate la nivel mondial din cauza HIV/SIDA este de peste 600.000.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: